Pár slov na závěr výstavy „Pod zemí“

Milí přátelé Zdeňka Lorenze,
 
výstava „Pod zemí / Under ground“ o víkendu skončila a s ní i pravidelné umělecké seance v magických prostorách Galerie Výtoň. Mistrným vystoupením ji na dlouho očekávané dernisáži uzavřela kapela O.Z.W. a doplnila tak pravidelným návštěvníkům představu o osobnosti a uměleckém odkazu Zdeňka Lorenze (na záznamu pracujeme). Jelikož se obecně jednalo o událost velmi osobní, dovolil bych si závěrem ještě několik slov.
 
Úvodem je potřeba říci, že se nám v posledních dvou měsících společně podařilo něco výjimečného. Rozsáhlost a povaha otcova díla, které jsem si u příležitosti jeho nedožitých 60-tin předsevzal veřejnosti přiblížit, ve mne od začátku vzbuzovala respekt a obavu z důstojného zachycení jeho myšlenek. Rovněž nebylo lehkým úkolem skloubit publicitu s autentičností tak, aby na jedné straně výstava zaujala co největší množství lidí a zároveň na straně druhé aby obstála před náročným očekáváním jeho blízkých přátel, kteří se v mnoha případech v otcově uměleckém životě orientovali lépe než já sám.P3220350 Nicméně mám pocit, že se nám v tomto ohledu podařilo najít perfektní rovnováhu. A za to vděčím i Vám a Vaší velkorysosti, se kterou jste se přišli podělit o společné zážitky z umělcova bujarého života, o inspirativní nápady jak výstavu zdokonalit, či o Váš vlastní talent a unikátní povahu, které jedinečným způsobem obohatily atmosféru pravidelných tématických večerů… díky tomu jsem měl možnost představit si obraz otcova příběhu v celé jeho křehkosti i nespoutanosti a vhodným způsobem ho předat zvídavým návštěvníkům. Toto letmé nahlédnutí do světa nekonvenční tvořivosti pro mě bylo nezapomenutelným zážitkem a již nyní je mi jasné, že mi společné chvíle s Vámi budou chybět.
 
Výstavou však má snaha nekončí. Jak již mnozí víte, umělecký odkaz Zdeňka Lorenze má i svou digitální podobu. Pro zajímavost stránky www.zdeneklorenz.cz za dobu výstavy navštívilo na 2.000 různých osob, které si zde dohromady zobrazily téměř 15.000 příspěvků (nejoblíbenější byla zdaleka jeho malířská a hudební tvorba). Jedná se však zatím pouze o velmi základní prezentaci širokého uměleckého záběru, kterým otec vyjadřoval svého génia. Asi jste si všimli, že vzhledem k rozsahu jeho umělecké činnosti nebylo bohužel zdaleka možné vměstnat vše v rámci události ani do dvou výstavních prostor. Na stránkách však budeme v budoucnu usilovně pracovat a postupně na ně přidávat další obrazy, povídky, romány, grafiky, skladby, komixy, fotografie, instalace, básně, ručně psané poznámky a jiné osobní materiály, které se nám i s Vaší pomocí podařilo sjednotit.P3220431 Vzpomeňte si tedy čas od času na něj a zavítejte do jeho pestrého a inspirativního vesmíru informovat se alespoň touto cestou co je v něm nového. Díky stránkám či katalogu (který je však již v podstatě rozebraný) máte i nadále možnost vybrat a pověsit si u Vás doma na zeď některý z umělcových obrazů vyčleněných k prodeji. Těší mě, že mnohá díla již našla svého nového majitele, jelikož samozřejmě i to je způsob, jakým umělec získává sebevědomí a širší popularitu. Vzhledem k tomu, že na výstavu chodili v první řadě lidé, kteří měli k umělci a jeho dílu osobní vztah, byli jsme v případě cenové relace obrazů motivování hlavně jejich dostupností a rozhodli jsme se tak do velké míry respektovat hodnotu, na kterou si jich považoval sám autor. Máte-li tedy některá z jeho děl vyhlídnutá, můžete si je ještě do konce příštího týdne zamluvit za výstavní cenu, kterou najdete na stránkách v aktualizovaném ceníku. Od 8. dubna se již bude řídit doporučením odborníků. Zásadní část nejvýznamnějších děl však i nadále zůstává v mém opatrovnictví a díky tomu jsem přesvědčen o tom, že výstava „Pod zemí / Under ground“ nebyla poslední svého druhu.
 
Dalším způsobem, jak se s umělcem do té doby setkávat, je připravovaný Spolek přátel Zdeňka Lorenze. Spíše než o nadaci, která by pouze sháněla peníze pro podobně smýšlející talentované umělce, by se mělo jednat o hnutí lidí sdílejících a podporujících jeho nekonvenční ideály stejně jako jejich zhmotnění v jakékoliv podobě. P3220238Se skupinou nadšenců do československého kulturního rozvoje stále hledáme zájemce, které by bavilo tento projekt s námi dále rozvíjet a pomáhat neznámým uměleckým géniům prosadit se pokud možno ještě za jejich života. Věc se má v současné době tak, že je k tomu často zapotřebí známostí, nemalých ačkoliv nejistých investic a obrovského nasazení v oblasti marketingu, které je pochopitelně mnohým nekomerčním umělcům cizí. S nadějí většího množství dlouhodobě hodnotné tvorby bychom tuto skutečnost rádi změnili. Podpořit tuto myšlenku můžete nejen přímým zapojením v tomto hnutí, ale například také nabídkou vlastních prostor vhodných pro výstavy, koncerty a vystoupení, nebo podělením se o svou vlastní zkušenost či radu. Rád bych na tomto místě připomněl několik dekád neoficiálně existující Spolek přátel Zdeňka Lorence, významného člena Skupiny Ra a jediného československého surrealistického básníka, který byl předchozím režimem perzekuován. Jelikož náš Zdeněk Lorenz byl i přes generační rozdíl blízkým přítelem Zdeňka Lorence a často se ke „starému pánovi“ chodil domů inspirovat, chtěli bychom na tomto základě dále stavět a svou aktivitou vzdát hold oběma umělcům.
 
Fascinací Zdeňka Lorenze bylo nalézt v tomto světě něco smysluplného, nepomíjivého a vnitřně obohacujícího. Přeji Vám tedy všem na závěr zdravou sebedůvěru, hravou nápaditost a mnoho štěstí v hledání toho vlastního otisku, který Vám bude dávat radost a smysl. Děkuji za Vaši přízeň a snad opět brzy na shledanou!
 
S přátelským pozdravem,
 
 
syn
 
Adam Lorenz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *